Sederen
Dient een paard gesedeerd worden voor een gebitsbehandeling?
Naar mijn mening dient een paard gesedeerd te worden, wil er een goede en gedegen gebitsbehandeling plaatsvinden als wij praten over de kiezen en snijtanden balanceren en daarmee ook het kaakgewricht balanceren in plaats van alleen de scherpe randjes raspen.
Om een paard goed te kunnen behandelen is het dus noodzakelijk om een lichte sedatie toe te dienen. Het paard blijft dan tijdens de behandeling rustiger en merkt er weinig van. Het paard werkt ook beter mee, waardoor er optimaal in de mond gewerkt kan worden en ook de achterste kiezen goed bereikt kunnen worden om haken en scherpe punten weg te halen. Dankzij de sedatie kan er ook sneller, veiliger en zorgvuldiger gewerkt worden.
Kunnen wij corrigeren zonder te controleren….?
Voor het herstellen van de natuurlijke balans in de paardenmond zullen wij de kiezen moeten corrigeren naar de juiste hoogte. Hierdoor krijgen de tegenoverliggende kiezen de tijd om verder uit de tandkas te komen zodat deze weer gelijkwaardig qua hoogte worden. De kiezen en tanden krijgen hierdoor een langere levensduur doordat ze niet onnodig te ver afgesleten zijn. Dit betekent dat er geen grote hoogteverschillen zitten op het kauwoppervlak. Mochten deze er wel zijn, wat veel voorkomt bij onze huidige paarden, zullen deze gecorrigeerd worden naar de juiste hoogte. Dit gebeurt alleen bij de kiezen die te dominant in de paardenmond aanwezig zijn. Omdat wij willen balanceren, zullen wij moeten controleren of de aangebrachte correcties voldoende zijn; of de kiezen en tanden de juiste hoogte al bereikt hebben en of er geen blokkades meer zijn enz. Dit controleren doen wij door te kijken hoeveel occlusie (contact) de kiezenrijen met elkaar hebben. Hierdoor worden boven- en onderkaak tegen elkaar aangeduwd, waardoor er een maalbeweging gesimuleerd kan worden. Dit kan alleen als het paard gesedeerd is, waarbij een van de sterkste spieren van het paardenlichaam, de kauwspier, zal ontspannen en het mogelijk wordt deze maalbeweging te simuleren.
Bas Cornielje werkt samen met meerdere dierenartsen voor de sedatie. Er wordt vaak gebruik gemaakt van het middel domosedan. De verdoving wordt in de halsader toegediend en duurt ongeveer een uur. Om na de behandeling eventuele problemen met slikken te voorkomen mag het paard 2 uur lang niet eten.